Élettörténetek

Jancsi bátyja

Balatonszemesen jártam a nagymamám 95. születésnapján. Ott volt a nagybátyám, aki szintén pikkelysömörrel él, immár kb. 54 éve. Igazából tőle hallottam először a pikkelysömörről, de addig, amíg nálam nem jött ki, addig nem nagyon foglalkoztam vele. Vasárnap reggel, a verandájukon ültünk és mesélte el történetét, ami számomra is új volt. Soha nem késő megismerni a rokonainkat.

– Hány éves vagy?

– 72. életévemet töltöm.

– Mikor jelent meg a pikkelysömöröd?

-63-64 telén.

– Hány éves voltál?

– 18-19 éves lehettem. Hajas fejbőrön kezdődött egy pöttyel, azt mindig vakartam, és az mindig nagyobb lett, nagyobb lett. Elmentem a Gyöngyösi útra, a Bőrgyógyászatra, ott kaptam többször vénásan kalcium injekciót.

– Akkor már meg is állapították, hogy pikkelysömör?

– Igen, akkor meg is állapították. És akkor 64 őszén jött ki először a testemen. Az egész testemen.

– Szép lassan, elkezdett burjánzani az egész testeden?

– Igen, az egész testemen, akkor kerültem a kórházba a bőrklinikára a Mária utcában. 10 hétig kezeltek. 10 hét után elmúlott. Majd hamar kijött.

– Mivel kezeltek?

– Kenőcsökkel, Ditranol- al.

– Tablettás gyógyszert nem kaptál?

– Nem, csak kenőcsöket kaptam. Nem akart elmúlni, majd Angliából hozattak egy kenőcsöt, az egy hét alatt elmulasztotta.

– Szteroidos volt kenőcsök voltak?

– Szteroidosak voltak, de a Ditranol nem volt szteroidos. Maró, kimarta az ember bőrét, égette, megfogott mindent. Borzasztó károkat okozott a bőrön. Kiégette még a ruhát is, ami rajtam volt. Viszont amit Angliából hozattak, az nagyon jó volt, szteroidos kenőcs volt, fehér kenőcs volt. Később egy svájci krémet ajánlottak. Kátrányos kenőcs volt, de a nevét már nem is tudom. Azt nekem kellett megvenni. Nagyon sok pénzt fizettem érte. Mikor megnősültem, a bőröm már olyan volt, és akkor Kaposvárra minden évben bekerültem. 10 éve, hogy már nem kell befeküdnöm.

– Tudni kell, hogy te szobafestő- mázoló vagy.  A bőröd nagyon érzékeny lett, elvékonyodott.

– A bőröm nagyon elvékonyodott a szteroidos kenőcsök miatt. Diprosalic kenőcsöt használtam, most Dermovate-ot.

– Talpadtól a fejed búbjáig pikkelysömöröd van.

– Főleg a könyökömön, a térdemen, az alsó karon, mind a kettőn, mind a két térden, mind a két alsó lábszáramon, úgy ahogy neked. Ezek a szteroidos kenőcsök elmulasztották. Igaz szóltak, hogy káros, májat is károsítja, de nem volt más megoldás, mert olyan nagy méretű volt, hogy muszáj volt ezzel kenni, mert emberek között jártam, és esztétikusan is valahogy ki kellett néznem.

– Volt hátrányod a pikkelysömör miatt? Jártál pecázni is.

– Volt hátrányom.  Nem mindig vetkőztem le régen, nem mentem fürödni, nem mentem emberek közé, mert a kezem is olyan volt, az ujjaim is.

– Volt olyan, aki megszólt miatta?

– Igen volt, aki megkérdezte tőlem, hogy leprás vagyok?

– De kedves.

– 73-ban voltam akkor a Mária utcában, és akkor kivetették a mandulámat, mert, hogy gócos a mandula, akkor ezek a nagy foltok elmúltak, és akkor elkezdtek szóródni apró foltokba. Azután már ilyen nagy plakkok nem voltak. Azon gondolkodom, hogy a svájci kenőcsnek mi volt a neve…. Azt használtam. Az is először nagyon jó volt.  Kezelhető volt, büdös volt, kátrányos volt. Minden reggel fürödni kellett, hogyha mentem dolgozni. Este bekentem magam, beburkoltam magam, reggel fürdés, rengeteg ágyneműt tettem tönkre. Rengeteg vizet használtam. Egyszer csak nem ittam alkoholt, nagyon sokáig. Aztán abbamaradt, elkezdett javulni, javulni. És akkor most 10 éve el kezdtem járni fürödni a partra. Azóta nagyon jó. De a hajas fejbőrről nem múlott el. Volt, amikor jobb volt, volt, amikor nagyon vastag volt.  A kaposvári kórházban is Ditranollal kezeltek, és a hajas fejbőrre Riasol folyadékot írta, azzal kezeltek el. Nem mulasztotta el. Gondolom a stressz is biztosra közre játszott.

Majd feküdtem Pécsett. 10 hetet voltam. Sérülés volt a lábamon. Ahol sérülés volt akkor annak a helyén psoriasis jött ki. Ott plasztikázták a lábamat. Emiatt úgy kijött rajtam a psoriais, hogy 10 hetet voltam a kórházban. Nem tudtak velem mit csinálni. Már 9 hét után haza kéretőztem. Mert már azt hittem, hogy megbolondulok ott. Kicsit sem múlott. Itthon voltam négy napig, egy ilyen hosszú hétvégén. Elkezdtük kezelni. Befóliáztam ezzel a Dermovate-val vagy Diproszalic-al, és mikor az 5. napon visszamentem, el voltak ájulva, hogy szinte elmúlott rólam a psoriasis. Mondták, hogy akkor én minek is megyek oda, ha jobban tudom kezelni. De én mondtam nekik, nem tudom jobban, mert a végén allergiás lettem a Ditranolra, mert ahol megégette a bőrömet, és ahol volt egy pötty, azt körbe égette, és mindig nagyobb lett, mindig nagyobb lett. Hiába mondtam nekik, hogy nem jó. Azt mondta a végén az adjunktus nő, hogy el is mehetek haza, mert én jobban tudom kezelni a psoriasisomat, mint ők. Mondtam neki, hogy nem tudom jobban, azt hogy mi használ. A kórházban azért nem csinálják ezt, nem használják ezeket a krémeket, mert elvékonyítja a bőrt, és rámegy a májra. Ez így is van, mert ez a sok pötty rajtam állítólag máj betegség.

Kezemről, tenyeremről nem múlt el. 10 éve rajta van, és már nagy lett.

– Nap neked jót tett?

– Valamikor nem tett jó. Most már bátran kimehetek a napra. El vagyok vele. Azok a nagy plakkok elmúltak hál’ Isten. Tavasszal már korán vetkőzőm.

– Feleséged egészségügyben dolgozott, sokat segített?

– Nagyon sokat segített, sokat támogatott mindenben. Megpróbáltunk mindent. Ami megjelent a közlönyben a rendelőben, mindet kipróbáltunk.

Sokat szenvedtem tőle. Nem is mentem emberek közé, mikor kijött.  Úgy mentem sokszor dolgozni, hogy a fejbőröm be vont kenve, állandóan csillogott az olajtól. Mintha ápolatlan lennék. A brigádban tudták, hogy mi van, tudták, hogy ez egy bizonyos bőrbetegség. Megszokták. Tudtam dolgozni. Egy idő után viszont az ízületeim nagyon tönkre mentek. Annyira fájtak az ízületeim, ujjaim, hogy volt, hogy nem tudtam megfogni a szerszámokat. Akkor százalékoltak le, mikor már egyáltalán nem tudtam a szerszámot megfogni. Volt, hogy a cégnél dolgoztam, fél éven keresztül szerszámot sem vettem a kezembe, csak akkor, mikor jött a főnök.

– Mikor százalékoltak le?

– 95-ben. Saját kezdeményezésből százalékoltak le. Elmentem reumatológushoz, és akkor ő javasolta, hogy százalékoltassam le magam, segít benne.  És akkor így beadtam. Ő meg is írta a papírt. Így akkor leszázalékoltak. Hol kicsit jobb lett, hol rosszabb. Volt, hogy borzalmas fájdalmaim voltak. Most egy kicsit tudok dolgozgatni, elvagyogatok, élem nyugdíjas életemet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük